11 юли 2012 / Борба за оцеляване

11.07.2012

Борба за оцеляване. Във всеки един смисъл.

Зимата стояхме на минус 20 студ. Сега се печем на плюс 37 жега. По телевизията предупреждават за опасни метеорологични условия и съветват хората да не излизат по улиците.

Алеята на художниците в София. Пустош.

Алеята на художниците в София. Пустош.

При нас никой не минава. Ни чужденци, ни българи.

Уличните кучета даже не се мяркат. Или са се изпокрили, или общината ги е избила. Тихомълком.

Общината тихомълком се опитва да избие и нас.

Съвсем случайно преди няколко дни дочухме неясна информация, че Общинска фирма “Пазари Изток” ЕАД организира таен търг за местата на художниците на улица “Париж”. Не обясняват защо, не дават никаква информация.

Искат да купим тръжни книжа на стойност шестдесет лева. Това представлява тънко снопче хартия от принтер. Аз картина не мога да продам за 60 лева, те ги искат за тръжни книжа. Освен тях искат гаранция сто лева. Неясно за какво.

Ясно е, че искат сто и шестдесет лева. В брой. За участие в тайния им търг.

Аз ги нямам. Повечето от колегите също нямат сто и шестдесет лева.

Ходихме при изпълнителния директор на общинската фирма “Пазари Изток”. В сърдечен разговор той сподели, че по негово мнение тротоарното право за художниците трябва да стане триста лева на месец. Сега плащаме по шестдесет лева месечно, за да стоим на улицата, под открито небе.
В същия този сърдечен разговор той каза, че ако нямаме пари да си плащаме колкото поиска, можем да се махаме.
Или ще бъдем принудени да се махнем, по съответния процедурно-административен ред.

Опитахме се да отидем в общината, да говорим с кметицата Йорданка Фандъкова. На теория е възможно. Можем да си запишем час за прием след няколко месеца, (момент, да видя). На практика по-лесно ще ни приемат в Бъкингамския дворец.

Тази мъничка алея с художници,

дълга не повече от петдесет метра, съществува от двадесет години. Роди се заедно с демокрацията. Вероятно ще умре,  заедно с демокрацията.

Утре ще се опитаме да протестираме. В 9.00 сутринта, пред Столична община, ул. “Московска” 33. Московска, да. Не Берлинска или Виенска.
Именно Московска.

********************

Едни испанци днес ми пожелаха да се видим на La Rambla в Барселона. Или на Карловия мост в Прага. Или на пиаца Навона в Рим, или във Виена, Берлин, Амстердам, Сан Франциско.

А може би Париж?

Може би.

Ако Столичната община ни изгони от улица “Париж”, София,  единственото ни спасение е пеш да стигнем до Париж, Франция.

Стискайте палци.

 

1 Comment About “11 юли 2012 / Борба за оцеляване”

  1. […] (всъщност, след по-малко от час) ще се състои може би най-тихия граждански протест. В София, в 9.00 сутринта, пред столична община […]

Leave a Comment