13 декември 2010 / Първи сняг

13.12.2010

Топлото време продължи до девети декември, след това изведнъж отряза студ до минусови температури.

Полезни съвети за оцеляване в студ:

Връхните дрехи трябва да са непропускливи за вятър и влага. В това отношение кожените рокерски панталони и яке вършат чудесна работа. Буквално са като броня. Дрехите под връхните – две тънки фланели топлят повече от една дебела. Обяснението е просто – между тях има пласт въздух. Същото важи и за чорапите.
Главата задължително трябва да е с шапка, колкото по-голяма и топла, толкова по-добре. Челото, ушите и врата трябва да са покрити. Купих си шапка-ушанка от заешка кожа, топли чудесно и при това е мека.
Ръцете трябва да са в ръкавици. Добре е да имаш поне два чифта ръкавици, в случай, че едните се измокрят. Резервните ръкавици се държат вътре в якето, напъхани в ръкава под мишницата.
Седенето на стол не е препоръчително в никакъв случай, независимо от дрехите. Трябва да се движиш непрекъснато. Ако краката започнат да изстиват – отиване с бърз ход до кафето или другаде. Тропане на място не помага особено, или пък удряне на единия крак в другия.
Седене в паркирана кола е особено опасно. Измамно се отпускаш и краката буквално се вкочаняват. Ако ползваш колата за отопление, имай предвид, че разходът на празен ход е между два и три литра на час (зависи от колата). Палене на двигателя за по десет минути топли само атмосферата, не и теб. Освен това изтощава акумулатора. Добре затоплена кола (след един час каране) изстива за около петнадесет-двадесет минути.

“Загряване” с алкохол е една от най-големите грешки.
Алкохолът не загрява
. Създава измамно усещане за топлина, но реално тялото не е затоплено. Най-сигурният начин да се тръшнеш с тежка настинка е литър вино, изпито на тротоара. Освен ако не се пребиеш с колата преди това.

Пий чай, кафе, капучино, мляко с какао или каквото горещо безалкохолно предлагат. Малък трик за незабавно затопляне на краката – чаша горещ чай в пластмасова чашка, стисната между бедрата при слабините. Оттам минават големи кръвоносни съдове, които разнасят топлината чак до ходилата. Ефектът е краткотраен, но много приятен. Внимавай с натиска, да не си олееш аркидиите.

За изминалите няколко дни се оказва, че съм екипиран почти идеално. Слабо място се явяват ботушите, подметките са тънки и оттам губя топлинка. Спасявам се с непрекъснати разходки нагоре-надолу-наоколо.

Приятна изненада се оказва подземната река от гореща вода – тръбите на парното минават точно под мястото, на което са ми стативите. На снимката долу се вижда ивицата от стопен сняг. Ползите от това са големи – пред картините няма да се заледява и почитателите на изкуството няма да си чупят крайниците, когато минават покрай мен, говорейки по телефон. Снегът, дори и да успее да се натрупа, ще се чисти по-лесно. Бог да благослови Топлофикацията, че не си изолира тръбите качествено, и софиянци, които плащат за уличното отопление.

Декември до момента е трагичен за изкуството, да се надяваме, че до Нова Година ще наминат неколцина нуждаещи се от духовна храна.

Първи сняг

Първи сняг

Силвия Кацарова – Бяла Въздишка

Този сняг ще мине,
невидим ще изчезне.
Невидимите бездни,
наивните години.
И само от картини,
рисувани по памет,
наивно ще ни мамят
рисувани снежинки.

Може би това е
вълшебството, което
остава под небето
след всеки сняг нетраен.

Въздишката ми бяла
над преспите ще литне
ще стопли някой скитник,
а ти ще зъзнеш в шала.
А аз ще зъзна също
с очи за тебе слепи,
ще стопли чужди шепи
въздишката ми бяла.

3 Comments About “13 декември 2010 / Първи сняг”

 1. Elia Jekova says:

  Hello JoJo,
  Just stoping by to say “Hi”:)

  Veseli praznenstva~

  Elia

 2. maria kaneva says:

  Thanks so much!!!!

Leave a Comment