16 ноември 2011 / Митвох

16.11.2011

Mittwoch на немски ще рече “сряда”. Научих дните от седмицата и още някои приятни думи от Кристофър Дал. Както отбелязва в интрото – немският е лесен. На английската дума слагаш представка “ге” и окончание “ен”. “Бай” става “гебайен”. Яко.

Да забравим този октомври месец в качеството му на отвратителен за изкуството. Ноември се очертава само като “противен”. Студове сериозни настават, за щастие не вали и не духа.

Според дневника миналата година първият сняг е дошъл на тринайсети декември. Тази година се изсипа още на 16 октомври.

Още нямам ботуши, защото през октомври като имах пари – нямаше ботуши. Сега вероятно има ботуши, но пък няма пари.

Книги за художници

Изчетох отново Амброаз Волар (“Спомени на един търговец на картини”), както и Анри Перюшо – биографиите на Сезан, Реноар и Тулуз-Лотрек. Волар е истинско удоволствие за четене, за разлика от Перюшо, чийто текст е абсолютна гадост. Впрочем, ако си начинаещ изкуствовъд или трябва да пишеш курсова работа за някой художник, у Перюшо ще намериш в изобилие най-отвратителните клишета за изкуството.
Както и да е, добре че ги е написал, защото можеше и нищо да не напише (перифразирам един от музикантския форум, дето оправдаваше свирещите бързо).

Мизантропия

Сезан бил мизантроп. Питам се възможно ли е да си мизантроп и да нарисуваш толкова много портрети.

Преди години някакъв ми предлагаше да ида в Хонконг да бачкам (осем часа на ден да рисувам портрети на азиатци, срещу някаква заплата). Отказах, разбира се. Мразя рисуването на портрети, също така мразя и азиатци.

Модерно изкуство

Някаква госпожица миналия месец търсеше “нещо модернистично”, щото “офисът ни е модернистичен”. Пратих я надолу по алеята и се замислих. Модернизмът  умря в началото на миналия век, постмодернизмът умря в края на миналия век, какво всъщност търсеше…

Дорде не речеш – ще участвам ли в конкурса на Модерн Арт Галлери. Нема начин. Има причини:

1. Според регламента за участие, желателно е кандидатите да имат завършено образование по изкуствата или понастоящем да са възпитаници на училище по изящни изкуства, както и да владеят английски език.
Нямам художествено образование. Нямам дори възпитание.
2. Кратка творческа концепция на български и английски, с обем не повече от една страница.
Scheiße, Ich habe eine Konzeption vergessen!
3. Как мога да се наредя аз до Уилям де Кунинг, ебаси… Все едно да наредиш Downpayment Blues до String Quartet No.4.

Впрочем, Хенри Матис няма. Има Анри Матис, ама аре да не издребняваме…

Обзалагам се, че печелившият в конкурса ще има запомнящо се име и фамилия, примерно Юрдан Хуйлевашки или подобно.

Свършека на света

Свършекът на света не настъпи на 11. 11. единайста. Не настъпи и ера на всеобщо благоденствие. Настъпи сметката за тока.
Да ви еба у пророците калпави…

Leave a Comment