17 – 22 август 2010 – Художникът потретист

22.08.2010

“Художник-потретист” е този художник, който рисува един и същи портрет три пъти, докато улучи приликата.

Навремето не ме приеха в академията, защото не можех да нарисувам седналата бабичка от първия път. Аз и сега не мога, ако трябва да сме честни.

Въпреки че нямам надпис на статива “Рисувам портрети”, много често разни хора упорстват да искат портрет, най-вече по снимка. През седмицата рисувах седнало бебе (то е почти същото като седнала бабичка, само че не с толкова бръчки). Портретът излезе яко сбъркан, защото на живо бебето се оказа с черна коса (поне според майката), а според мен на снимката беше почти русо. Имаше и яки бузи като на хамстер, който се е запасил с две торби зимнина. Както и да е, изхвърлихме го (портрета, не бебето).

Не мина два дни, дойде някакъв руснак и той портрет да иска. Жена му, танцьорка, имала рожден ден. Донесе снимки, правени със сапунерка, в слънчев ден. Жената снимана от три метра, лицето с размер на нокът, със слънчеви очила. Е как искаш бе, таварищ, от това да извадя портрет 50х70, при това с маслени бои, че и да си прилича? Косата й беше яркооранжева. Казах му, че не стават снимките и го пратих да си ходи, или ако иска, да пробва при колегата (конския художник).

Апропо, колегата Конски Художник е наслагал по стативите си поне четири табели “Рисувам портрети”, даже и стрелки има в правилната посока. Той е завършил и академия при това. Умее да рисува седнали бабички или поне навремето е успял да нарисува изискуемата за влизане в академията.
Хора, що не идете при него, за Бога, той орева орталъка, че рисува портрети…пък и по-евтино от мен взима…

В четвъртък една изключително мила дама помоли да нарисувам сина и дъщеря й. Те поне са хубави, дано си приличат.

В неделя, о, Боже, отново искат портрет – едно момиче донесе две снимки, на едната от които е с тъмни очила, закриващи половината й лице. Питах я дали ще се познае по очилата…

Или трябва да напиша огромни табели “НЕ рисувам портрети” и да добавя стрелки, насочващи към колегата Конски Художник, или да се квалифицирам ако не за художник-потретист, то поне за четвъртист.

**********************************************

В случай, че искате да правите изненада “портрет”, моля, носете колкото се може повече снимки. Носете всички снимки, които имате. Да се надяваме, че на четвъртия път ще постигнем прилика с четвъртия братовчед на портретувания.

Да обобщим седмицата като изключително добра за изкуството, като петъкът беше особено приятен за Мила и Старата София.

Стара София - улица "Екзарх Йосиф", автор Мила Василева, масло/платно

Стара София - улица "Екзарх Йосиф", автор Мила Василева, масло/платно

Leave a Comment