19 август 2013 / Кръвта на художника

19.08.2013

Кръвта на художника е червена.

Днес наш колега беше тежко ранен от психично неуравновесен човек. Пострадалият е в болница, нападателят е задържан.

 

*********** Обновено на 20 август 2013 ***************

Информационен бюлетин на МВР

55-годишен мъж е задържан от служители на Пето РУП за опит за убийство. Столичанинът П.А. е арестуван около 12.00 часа на 19 август, непосредствено след като нападнал 51-годишен мъж. След възникнал между двамата скандал П.А. нападнал опонента си с нож и му нанесъл рана в областта на шията. Нападателят, който е с регистрации за кражба и хулиганство и осъждан за хулиганство, бил задържан незабавно от служителите на реда и отведен в районното управление. Пострадалият мъж е настанен в болнично заведение в стабилно състояние, без опасност за живота. След доклад на материалите по случая в Софийската градска прокуратура на П.А. е повдигнато обвинение по чл.115 във връзка с чл. 18 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.

Сърдечно благодарим на колегите журналисти Илиана и Ивелина от вестниците “Преса” и “Телеграф”. Четете ги утре.

*********** Край на обновлението за 20 август ***********

 

Кръвта напои дървото

Кръвта напои дървото

Кръв по иконата

Кръвта освети иконата

Кръв по стола и под него

Още кръв

Още кръв

и още кръв

"Ателието" на художника

“Ателието” на художника

Очилата на художника

Очилата на художника

 

Описаното по-долу е хроника на събитията от последните дни.

*************

В началото на миналата седмица, някъде около 12 август, по алеята се появи наглед нормален човек, чисто облечен, здрав физически. Не беше художник, а някакъв приходящ. Проявяваше голямо желание за разговор с нас, художниците, както и със случайни минувачи. “Разговорът” всъщност бяха монолози на висок глас, произнасяни в пространството и адресирани към всеки наоколо. Това дразнеше много, но го търпяхме.

От ден на ден състоянието му се влошаваше, като взе да проявява агресия към околните. Особено разпалено крещеше и обиждаше циганите, които види, както и хора, които с нещо не му харесваха. Безобидни испански туристи бяха наречени “мръсни мангали”, а група афроамериканци – “Черни маймуни, вървете си в Африка”.

Вчера, неделя, 18 август 2013, беше вече неконтролируем. Сутринта нападна и наби циганка, която се въртеше около църквата “Света София”, после нападна и съпруга на циганката. Циганите извикаха полиция.
Пристигналият полицейски патрул не задържа нападателя, само го предупреди да не смущава обществения ред. Той се закани да “избие всички мангали” и се отдалечи.
По-късно следобед се появи пак, носейки нож и говорейки, че “докато не заколя някого, нещата няма да се оправят”. Персонално заплаши двама от художниците с убийство.
Отново извикахме полиция в четири следобед.
Пристигналият полицейски патрул провери документите му, обискира го, но не иззе ножа. Според полицаите това било “ножче, с което нищо не може да направи”. Настоявахме да бъде задържан, но полицаите заявиха, че нямат основание за задържане, тъй като “лицето не е направило нищо”. Отново го предупредиха да не смущава обществения ред и да се отдалечи от площада.

Днес, 19 август 2013  сутринта, терминаторът отново се появи, беше неконтактен. Мълчеше и се движеше по странна траектория. Малко преди обяд влезе в църквата “Света София”, където нападна и рани някаква жена. Свещениците от църквата извикаха полиция (трети път за същия човек). Малко преди да дойде полицията, наглед вече не съвсем нормалният човек излезе от църквата и тръгна надолу по алеята. Нападна колегата Златан, който си стоеше зад статива и рисуваше, точно както и аз седя и рисувам малко по-нагоре.

Почти му преряза гърлото със същото онова ножче, което предния ден полицаите определиха като “ножче, с което нищо не може да направи“.
Кръвта шуртеше като на кино.

Не. Не шуртеше като на кино.

Капеше на живо.

Кръвта капеше на едри капки. Златан се държеше за шията и повтаряше “нищо ми няма, нищо ми няма”.
А кръвта капеше на едри капки по тротоара, по стола, по дървото, по иконите.

 

Полицията най-после дойде и задържа нападателя. Дойде и линейка, която откара Златан в ИСУЛ.

По данни от вечерта, Златан ще остане засега в болницата под наблюдение, няма опасност за живота му.

Нямаме данни от МВР докога ще бъде задържан извършителят, ще бъде ли повдигнато обвинение, ще бъде ли съден и какво ще става по-нататък.

Ако квалифицират случая като “дребно хулиганство”, а не като опит за убийство и го пуснат, има опасност да се върне отново на площада и да продължи по своя си списък.

****************

Вечерта информирах bTV, Нова Телевизия, TV7, вестник “Стандарт”, “Телеграф” и “Преса”.

Колеги журналисти,
Моля, елате утре на алеята на художниците и направете своето разследване на случая.

Трябва да се обърне сериозно внимание на органите на реда да предприемат съответните процесуални действия и да не допуснат да се случи още някоя трагедия, причинена от същия човек, който два пъти беше “предупреждаван да не смущава обществения ред.”

 

 

2 Comments About “19 август 2013 / Кръвта на художника”

  1. Kamen says:

    Ако бъде класифицирано като дребно хулиганство, това би било подигравка с хората, с пострадалия и изобщо – със самия живот.

    И за тези неща ли трябват протести…? Толкова пробойни имаме, та се чудя как не е изтекла цялата държава.

    Пожелавам бързо възстановяване на Златан и да нямате повече срещи с въпросното неуравновесено лице.

  2. Адвоката says:

    Ваденето не нож е чист опит за убийство, дори и да не е правил опит да ръга с него! Тежко е колкото и да извадиш пистолет в партон в цевта. А големината на ножа няма никакво значение.

Leave a Comment