3 юли 2013 / Блокада

03.07.2013
Полицейски кордон около "Св. Александър Невски"

Полицейски кордон около “Св. Александър Невски”

 

Сутринта звъннах на Ники да го питам как е на площада, той рече: “Идвай, откъм Раковска е отворено”.

От “Дружба” до Ректората пътувах нормално. На Ректората – само ляв завой. Към парламента и надясно към Паметника Левски блокирано.
Хайде надолу по “Левски”, по “Гурко”, надясно по “Раковска”, стигнах до  “Св. Александър Невски”. Беше отворено и за коли, и за пешеходци, по часовника – 10.45 сутринта. Разтоварих, махнах колата, върнах се, подредих картините, рекох да си взема кафе и да отдъхна. Всичко мирно, спокойно.

Отидох надолу по “Раковска”, взех си кафе, връщам се… полицията преградила достъпа до площада още от “Раковска”. Плътно. Не пускат.
– Аз таковата, ей тука работя, художник съм…
– Не може.
От другата страна на улицата, други полицаи, малко по-разбрани, пуснаха ме да се добера до работното си място.

Неколцина колеги, нямащи вид на художници, трябваше да се “доказват” пред полицаите, че наистина са художници и че отиват при картините си. На някои им проверявали личните карти, един беше придружен от полицай до статива с иконите, за да е сигурно, че не отива другаде. Друг от колегите, дошъл с колело, трябваше да остави колелото си при полицаите, за да дойде на алеята.

Седим си ние вътре в охраняваната зона като депутати, пардон, като идиоти и се питаме какво да му се не види търсим тук. Всички пътища към “Св. Александър Невски” завардени, дори и да иска някой да си купи картина, полицаите го връщат.

Към три следобед блокадата се охлаби, та ходихме да пикаем и да наваксаме с кафето.

***************

Тоя народ не се научи ни как се избира власт, ни как се сваля.

 

Leave a Comment